flickr-2464619281-original_2-.jpg

Alternativy kravského mléka

Mléko je významným zdrojem bílkovin, vápníku a vitamínů A a B. Proto pokud se vzdáte konzumace kravského mléka, je důležité, aby byly tyto živiny získané z alternativních zdrojů.

Dovolujeme se Vás upozornit, že u lidí, kteří jsou intolerantní ke kravskému mléku se můžou v některých případech vytvořit intolerance i na ovčí nebo kozí mléko, když se použijí jako náhrady.

Alternativy k mléku

V současné době existuje celá řada dalších alternativ mléka, kterými můžete nahradit kravské mléko, patří mezi ně:

  • Sojové mléko
  • Rýžová náhražka mléka
  • Kokosové mléko
  • Bramborové mléko
  • Kozí nebo ovčí mléko
  • Buvolí mléko
  • Ovesné mléko

Také můžete použít oříškové pomazánky místo smetany, měkké tofu místo creme freche a tahini nebo starší lisovaný olivový olej místo másla.

Bohatý zdroj bílkovin, vápníku a vitamínů A a B si dokážete zabezpečit i potravinami, jako jsou např.:

  • Sója
  • Rybí tuk
  • Rostlinný olej
  • Sardinky
  • Sleď obecný
  • Ořechy
  • Červené maso
  • Ovoce a zelenina - zejména v zelené listové zelenině, jako jsou jarní listová zelenina, řeřicha a špenát, brokolice, rebarbora, fíky, houby, pomeranče, meruňky, švestky, dýňová semena a luštěniny.

Složení mléka


Mateřské mléko

280 kJ, bílkoviny 0,9-1.2 g, tuky 3,5 g, sacharidy 40 % energetické hodnoty - asi 7,0 g, minerální soli 0,2 g vitaminy + minerály určuje strava matky (v drtivé většině má pouze plus. Je nenahraditelné, obsahuje veškeré potřebné živiny pro miminko, čímž přispívá k jeho správnému vývoji i podpoře imunity)

Kravské mléko

270 kJ, bílkoviny 3,1-3,8 g, tuky 3,5-3,9 g, sacharidy 4,7 g (plus: bohatý zdroj vápníku, mínus: pro některé lidi může představovat alergen, případně být hůře stravitelné)

Kobylí mléko

197 kJ, bílkoviny 1,5-2,8 g, tuky 0,5 g. 2,0, sacharidy 6,2 g (plus: složením podobné lidskému mateřskému mléku, málo tuku a cholesterolu, mínus: větší množství cukru)

Ovčí mléko

Složení ovčího mléka není konstantní. Je ovlivněno genetickými a dalšími faktory. V průměru ovčí mléko obsahuje 460 kJ, 7 % tuku, 5,6 % bílkovin, 5 % sacharidů (plus: podstatně vyšší obsah bílkovin a esenciálních aminokyselin než kravské, mínus: u osob alergických na kravské mléko může vyvolávat stejnou alergii)

Kozí mléko

320 kJ, sacharidy 5,2 g, bílkoviny 3,7 g, tuky 4,5 g (plus: lépe stravitelné a zdravotně mnohdy prospěšnější než mléko kravské, v lidovém léčitelství je využíváno coby lék na dětské ekzémy a vyrážky, mínus: koza má větší tendenci převádět do svého mléka jedy a choroboplodné organismy, byly zaznamenány např. otravy z mléka kozy, která sežrala rulík zlomocný, kvalita mléka kozy závisí na jejím kvalitním krmení)

Sojové mléko

204 kJ, bílkoviny 3,6 g, tuky 2,3 g, sacharidy 5,9 g (plus: nepřítomnost cholesterolu, příznivé složení mastných kyselin tuku, v některých případech adekvátní náhrada pro kojence nesnášející kravské mléko, mínus: nižší biologická hodnota bílkovin, malá využitelnost minerálních látek, především vápníku a zinku)

Sušené mléko plnotučné

2100 kJ, bílkoviny 31 g, tuky 25 g, sacharidy 37 g (plus: možná příprava takového množství mléka, jaké právě potřebujete, mínus: vysoká energetická hodnota)

Sušené mléko Oves milk

1990 kJ, bílkoviny 6 g, tuky 24 g, sacharidy 59 g (má vysoký obsah sacharidů, nicméně s nízkým glykemickým indexem)

Odkazy k tématu:
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one